Sognefjellsvegen

Gjennom grønne enger og et frodig kulturlandskap i Bøverdalen kan du ane de mektige fjelltoppene i det fjerne, stiger veien langsomt opp gjennom dalen. Veien fortsetter helt til toppen som er 1.434 meter over havet, og gjør veien til Nord-Europas høyeste fjellovergang. Velkommen til den vakre Sognefjellsvegen!

Veien starter i Lom og allerede før du kjører ut av den lille bygda kjenner man forventningene begynner å stige. Det er ikke alle turistveier som har en slik naturlig dramaturgisk struktur over seg som akkurat denne. Bare noen kilometer unna i luftlinje ruver Galdhøpiggen, og det er mange mektige inntrykk å sluke bare når man forlater Lom.

Norge på sitt villeste?

väg2Langs veien ligger utsiktpunktene på rekke og rad og man ønsker ganske tidlig å ta sin første rastepause, rett og slett for å få fordøyet alle inntrykkene for å la naturen synke inn. Et flott sted å ta denne pausen er på Mefjellet rasteplass. Her finner vi vi Knut Wolds steinskulptur, som lar oss se fjellandskap på en litt annen måte. På veien videre ned mot selveste Sognefjorden viser nå fjellene seg fra sin villeste side. Er det kanskje Norge som viser seg fra sin villeste side på denne strekningen? Igjen så endrer landskapet seg, for nå har fjellene begynt å åpne seg. Ved Gaupne, som dessverre er endepunktet på denne strekningen har vi kommet helt ned til Sognefjorden, og fjellene titter nå ned på oss. Her passer det utmerket å ta en pust i bakken og igjen la inntrykkene synke inn. Noen velger også å snu her og kjører samme vei tilbake. Dette er reprisen man bare må få med seg.

Viktig vei for befolkningen

Selv om Sognefjellsvegen i dag blir besøkt av turister og blir sett på som en av Norges flotteste strekninger er det også viktig å se på denne strekningen i et historisk perspektiv. Dette var veien som bant kysten og innlandet sammen og derfor var også strekningen en av landets viktigste handelsruter. Her ble spesielt fisk og salt fraktet østover, mens ost, smør og skinn fraktet vestover. For over 100 år siden var også denne veien betraktet som svært risikabel å ferdes på, da mange ble ranet underveis.

Viktige steder å stoppe på

Stavkirken i Lom er et fantastisk syn. Dette er en flott start eller slutt på turen, men over fjellet finnes det også spennende steder å få med seg. Det flotteste utsiktspunktet er nok Nedre Oscarshaug. Et annet flott utsiktspunkt hvor man føler at man slukes av fjellområdene er Vegaskjelet som ligger ved avkjøringen til Leirvassbu.