Preikestolen

preikestolenPreikestolen er en kjent turistattraksjon i Forsand i Ryfylke, Norge. Faktisk er dette Rogalands mest besøkte turistattraksjon. Den består av en bratt skrent som stiger 604 meter over Lysefjorden, på motsatt side av Kjerag-platået, med en nesten flat topp på ca. 25 x 25 meter. Vi håper du ikke har høydeskrekk?

Turismen til Preikestolen har vært økende de siste årene, med mellom 150.000 og 200.000 besøkende i 2012, noe som gjør den til en av de mest besøkte naturbaserte turistattraksjoner i Norge. På grunn av sin økende popularitet, er det for tiden et prosjekt på gang for å forbedre stien opp til skrenten, som i dag kun er tilgjengelig via en 3,8 kilometer lang fottur.

Hvordan komme seg dit?

Preikestolen ligger kun 2,5 mil fra Stavanger, den fjerde største byen i Norge. Hit går det en rekke direktefly til og fra europeiske byer. Selv om avstanden ikke er lang fra byen, tar turen frem til Preikestolen ca. en time, ettersom man må bruke ferge. Tilgang til Preikestolen fra Stavanger er via RV13 vei og ferje fra Tau. Fra sør, er tilgang ved RV13 og gjennom Sandnes via fergen fra Lauvvik til Oanes. Veien er vanligvis åpen og fergene kjører året rundt. På grunn av snø, er det ikke alltid mulig å gjøre turen til toppen på vinteren. Veien til stedet ender på en parkeringsplass ved Preikestolen Fjellstue, med en påfølgende sti som strekker seg fra parkeringsanlegget til området. En fottur opp og ned herfra til Preikestolen tar ca. 3-4 timer for en med gjennomsnittlig kondisjon.

Svært bratt

Turen opp til Preikestolen er svært bratt enkelte steder. Stien starter ved Preikestolhytta, på en høyde på ca. 270 meter over havet, og her klatrer man opp til 604 meter. Selv om høydens differensial bare er 334 meter og turen ikke er spesielt lang, kan turen føles som lang og tung, fordi stien er bratt enkelte steder. Selv om det er mulig å nå toppen hele året, anbefales ikke turen om vinteren og våren når det er snø og is på steinene som gjør at stien kan være glatt. Den beste sesongen for å gå stien er fra april til oktober. Solide sko og regntøy anbefales for turen.