Lofoten

lofotenDu vil aldri glemme din første ankomst til Lofoten. Øyene som ligger spredt, fjellene høyt over deg, som strekker seg mot himmelen og følelsen av at de står klare til å sluke både deg og resten av passasjerene på fergen er ubeskrivelig. Kanskje vil noen lure på om fjellene i det hele tatt er ekte, så vakkert er det.

Hovedøyene Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøy og Moskenesøy, er skilt fra fastlandet ved Vestfjorden, men alt er koblet sammen med veier, bruer og tunneler, noe som gjør navigering enkelt. Rundt hver eneste sving ligger det lune viker, sauer som beiter og pittoreske landsbyer. E10 er utpekt som en nasjonal turistvei, en tittel kun skjenket til de mest naturskjønne veiene i landet. Om sommeren vil du oppleve midnattssolen, men på vinteren strømmer turistene hit for å få et glimt av nordlyset som svaier over fjelltoppene. Dette gjør at Lofoten er et levende galleri, året rundt.

Den levende siden av Lofoten

Lofoten har fortsatt mange fastboende og befolkningen jobber og bor her året rundt. Spesielt har fiskenæringen stått sterkt her. Hver vinter møter Golfstrømmen det iskalde polhavet, noe som trekker gytende torsk fra Barentshavet hit. I flere århundrer har derfor fiskere strømmet til Lofoten for å delta i fangsten. Selv om torskebestanden har sunket dramatisk de siste årene, fiskes det fortsatt mye her og hvor viktig torsken er for Lofoten kommer frem med fiskehjellene man kan se over alt.

Austvågøy

Mange besøkende gjør sitt første bekjentskap med Lofoten på Austvågøy, den nordligste øya i øygruppen. Dette er en spennende øy med flere fascinerende attraksjoner, men mer attraktivt som en inngangsport til resten av øyene enn som et mål i seg selv. Her finner du Svolvær, Kabelvåg og Henningsvær. Spesielt stopper mange i Svolvær for å oppleve stemninga som er nede på kaia. Dette er stedet hvor de fleste fiskerne holder til og et bedre matfat i verden enn hva man finner her skal man lete lenge etter.

Vestvågøy

Den generelle regelen når du utforsker denne sentrale Lofoten-øya, er at de mest attraktive områdene ligger utenfor hovedveien E10. Vikingmuseet er et unntak. Du kan krysse Vestvågøy i en time hvis du kjører rett gjennom, men du kan lett tilbringe den beste delen av dagen ved å utforske denne delen også. Stamsund er stedet hvor Hurtigruten legger til, mens du vil oppleve en flott utsikt hvis du tar en avstikker til Eggum og fortsetter forbi tettstedet.