Helgelandskysten

tomma1Den nasjonale turistvegen langs Helgelandskysten er den lengste av i alt de 18 nasjonale ruter. De seks fergeturene og kontrastene ruten presenterer, betyr at du må sette av god tid, men alt i alt får du tilbake en opplevelse du sent vil glemme fra dette området.

Turistvegen langs Helgelandskysten går fra Jektvik til Kilboghamn, hvor du krysser polarsirkelen på 66 grader nordlig breddegrad. På denne reisen vil du også møte mange andre unike naturfenomener. Saltstraumen er verdens største tidevannsstrøm, mens Svartisen er Norges nest største isbre. Du kan også beundre hullet gjennom Torghatten og fundere på om legenden om de syv søstre er sant.

Vega – På verdensarvlisten

Veien følger kysten, men dens karakter endres underveis fra den lange rekken av fjelltopper i nord til fjord og fjell til naturen blir mer forsiktig med skjærgården og øyene ute i havet. Selv det frodige kulturlandskapet i sør, er med på å forsterke opplevelsen av nærheten av havet. Husk at du også kan se midnattssolen sør for polarsirkelen, selv om den så vidt ligger over sjøen. Øya Vega finner vi faktisk på UNESCOs verdensarvliste, men du kan også velge en annen av de tusenvis av øyene, hvor du kan oppleve noe like spesielt. Her finner du hele fire hundre kilometer med natur- og kulturopplevelser som alle vil ha en innvirkning på deg.

Historikk

Langs hele kysten på Helgeland har hoved levebrødet for befolkningen historisk sett vært jordbruk og fiske. Dette er fortsatt tilfelle, men det er også andre sider til denne historien. Den handler om å utnytte ressursene – Vannkraft, industri og gruvedrift. Her har faktisk menneskene forsøkt å realisere naturens potensiale helt siden steinalderen. Petter Dass museet er virkelig et sted du bør besøke. Her finnes det spennende kunstutstillinger hele året. Du vil også langs veiene finne krigsminner og krigskirkegårder.

Ta sykkelen fatt!

Helgelandskysten er perfekt for sykkelturer. Her er terrenget er flatt og veiene fantastiske. Du kan ta pauser hvor du vil, sette deg ned og nyte omgivelsene. Siden landskapet rundt fjellet er ganske flatt, bør man også ta seg en topptur, for å få utsikt. En slik tur behøver ikke å ta lang tid. Gode stier opp til toppene er merket fra veiene. Det er et vell av turer til høye fjelltopper og ut til øyene, og i skjærgården kan man leie en kajakk, som i seg selv er et fantastisk transportmiddel. De mange øyene sørger for at du kan padle lange avstander uten å måtte krysse langstrakte åpent hav. I en kajakk er du i nær kontakt med naturen.